I en av Sveriges mest tekniktunga och säkerhetskrävande branscher arbetar Boliden målmedvetet med att skapa långsiktigt hållbara arbetsmiljöer. För Boliden är medarbetarnas hälsa, trygghet och engagemang avgörande för att lyckas, inte bara idag, utan i generationer framåt.
Med nollvision mot olycksfall, ett starkt fokus på förebyggande insatser och ett gediget systemstöd i det dagliga arbetet, tar koncernen tydliga kliv mot ett friskare arbetsliv.
– Vi jobbar hårt för att skapa ett arbetsliv där människor både kan och vill arbeta kvar länge. Det är ett ansvar vi tar på stort allvar, säger Sari Lindeman, HR-specialist inom rehabilitering på Boliden.
Att arbeta inom gruv- och metallindustrin innebär utmanande förhållanden, både fysiskt och organisatoriskt. Många medarbetare jobbar i skift, hanterar tung utrustning och befinner sig i miljöer där säkerheten måste vara i absolut fokus.
– Oavsett om man jobbar ovan eller under jord så är målet alltid detsamma: att ingen ska bli sjuk eller skada sig på grund av jobbet, säger Sari.
Boliden arbetar därför målmedvetet med säkerhet, utbildning av chefer och medarbetare för att skapa en arbetskultur där chefer och medarbetare har en nära dialog.
– Vi har tydliga processer och ett starkt samarbete mellan olika funktioner. Det är en viktig förutsättning för att lyckas i det förebyggande arbetet, säger Sari.
En stor andel av Bolidens medarbetare arbetar i skift, vilket kan innebära vissa utmaningar i kontakten mellan chef och medarbetare.
– Det är en särskild utmaning. Många chefer ansvarar för personal som de kanske inte träffar regelbundet varje vecka, säger Sari.
Här gäller det att hitta andra sätt och då spelar dokumentation och digital uppföljning en avgörande roll. När det är svårt att mötas fysiskt blir det desto viktigare att det som sker dokumenteras löpande, för att kunna agera snabbt vid frånvaro eller signaler om ohälsa.
För att underlätta det arbetet använder Boliden Miljödatas digitala system för rehabilitering och sjukfrånvarohantering – Adato.
– Adato hjälper oss att hålla ihop hela ärendet. Det sparar tid, ger oss en tydlig överblick och gör det möjligt att följa upp, även när det inte finns ett naturligt fysiskt möte, säger Sari.
Systemet gör det enkelt att dokumentera samtal, följa upp insatser och hålla struktur i hela processen, från första sjukdag till eventuell återgång i arbete.
– Vi kan ta fram statistik, identifiera mönster och analysera vilka avdelningar eller skift som har högre frånvaro. Det ger oss ett helt annat beslutsunderlag än vi hade annars, säger hon.
För Sari är det tydligt: struktur, dokumentation och tidiga insatser gör skillnad.
– Det handlar om att ge varje medarbetare rätt stöd i rätt tid. Och för att kunna göra det måste vi ha verktyg som hjälper oss att hålla ihop processen, det är där Adato är så värdefullt.
Återkommande korttidsfrånvaro är en signal om att något inte står rätt till. Med digitalt verktyg får chefen översikt och kan vända den negativa trenden i tid.
Med administration och tekniska lösningar kan ditt företag att leva upp till EU:s dataskyddsförordning GDPR och undvika olovlig hantering av personuppgifter.
Bristande rutiner gör det svårt att följa lagar och regler i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Med digitalt stöd lyckas du uppfylla ditt arbetsmiljöuppdrag.