Medicinska kontroller är undersökningar av arbetstagares hälsa som kan inkludera läkarundersökningar, provtagningar, samtal och frågeformulär. Syftet är att upptäcka tidiga tecken på ohälsa, sjukdom eller skada som kan bero på arbetsmiljön, samt att stödja det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Enligt Arbetsmiljöverket kan arbetsgivare med hjälp av medicinska kontroller upptäcka och förhindra ohälsa tidigt genom att identifiera tidiga tecken på ohälsa kan åtgärder vidtas innan allvarligare problem uppstår.
Man kan även säkerställa arbetstagarens förmåga eftersom vissa arbetsuppgifter kräver specifik fysisk eller psykisk kapacitet och medicinska kontroller säkerställer att arbetstagaren klarar dessa krav.
Medicinska kontrollerna gör det även möjligt att identifiera risker i arbetsmiljön. Eftersom kontrollerna kan ge arbetsgivaren insikt om potentiella arbetsmiljörisker som tidigare inte uppmärksammats.
Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter finns det specifika arbetsuppgifter där medicinska kontroller är obligatoriska. Dessa omfattar bland annat arbeten med exponering för vibrationer, kemiska ämnen, fibrosframkallande damm och vissa metaller. Även yrken som innebär nattarbete, handintensivt arbete, klättring på stora höjder samt rök- och kemdykning kräver medicinska kontroller för att säkerställa arbetstagarens hälsa och säkerhet.
För en fullständig lista över vilka arbetsuppgifter som omfattas, besök Arbetsmiljöverket.
Det är arbetsgivarens ansvar att anordna och bekosta de medicinska kontroller som krävs enligt lag. Arbetsgivaren ska också informera arbetstagarna om varför kontrollerna genomförs och vad de innebär.
Arbetstagare har rätt att få information om resultaten av sina medicinska kontroller och vilka åtgärder som kan behöva vidtas. Det är också viktigt att påpeka att deltagande i medicinska kontroller i vissa fall är obligatoriskt för att få utföra specifika arbetsuppgifter.
Genom att följa dessa riktlinjer och genomföra regelbundna medicinska kontroller kan både arbetsgivare och arbetstagare bidra till en säkrare och hälsosammare arbetsmiljö.
Återkommande korttidsfrånvaro är en signal om att något inte står rätt till. Med digitalt verktyg får chefen översikt och kan vända den negativa trenden i tid.
Med administration och tekniska lösningar kan ditt företag att leva upp till EU:s dataskyddsförordning GDPR och undvika olovlig hantering av personuppgifter.
Bristande rutiner gör det svårt att följa lagar och regler i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Med digitalt stöd lyckas du uppfylla ditt arbetsmiljöuppdrag.