När en organisation vill sänka sjukfrånvaron och förbättra det förebyggande arbetsmiljöarbetet är det avgörande att ha facket med på tåget. Inte bara för att det underlättar införandet av nya arbetssätt och system, utan också för att det skapar ett gemensamt ansvar för att medarbetarna ska må bra och få rätt stöd.
Facket är ofta den viktigaste rösten för medarbetarna. Om de känner förtroende för både arbetsgivaren och verktygen som används i rehabiliteringsprocessen, ökar chansen att även medarbetaren känner sig trygg och delaktig.
Att införa ett digitalt system där sjukärenden, rehabilitering och dokumentation hanteras, väcker ibland frågor. Hur säker är informationen? Kommer det användas rätt? Får jag som anställd samma stöd som innan?
Just därför är det så viktigt att involvera facket tidigt i processen.
När facket får vara med i informationsmöten, ställa frågor och testa hur systemet fungerar, minskar motståndet. Det skapar också ett gemensamt ägarskap för förändringen, något som kan vara avgörande när nya rutiner ska implementeras i större verksamheter.
Fackliga representanter som fått inblick i Adato har ofta en positiv inställning. Varför?
Särskilt värdefullt är möjligheten att dokumentera vem som ansvarar för vad, oavsett om det är arbetsgivaren, medarbetaren, facket eller företagshälsovården. När alla skriver under mötesprotokollen finns det en gemensam förståelse för vad som gäller.
När chefer, HR och facket arbetar i samma riktning, märks det direkt hos den enskilda medarbetaren. Rehabiliteringsarbetet blir mer förutsägbart, samordnat och rättssäkert. Medarbetaren slipper upprepade omtag och vet vad nästa steg är. Det i sig kan skapa motivation att delta aktivt i sin egen återgång till arbetet.
Facket uppskattar också att det blir enklare att se när arbetsgivaren faktiskt tagit sitt ansvar – och när det krävs ytterligare stöd eller åtgärder.
Att investera i ett digitalt system för rehabilitering är också att investera i relationerna på arbetsplatsen. När facket känner sig delaktigt och ser nyttan, sprider det sig. Det skapar arbetsro, tydlighet och ett mer hållbart arbetsliv för alla.
Vill ni lyckas med att minska sjukfrånvaron?
Börja med att involvera dem som står närmast medarbetarna, och låt dem se nyttan.
Med rätt verktyg och rätt inställning kan ni tillsammans bygga en arbetsplats där fler håller – längre.
Återkommande korttidsfrånvaro är en signal om att något inte står rätt till. Med digitalt verktyg får chefen översikt och kan vända den negativa trenden i tid.
Med administration och tekniska lösningar kan ditt företag att leva upp till EU:s dataskyddsförordning GDPR och undvika olovlig hantering av personuppgifter.
Bristande rutiner gör det svårt att följa lagar och regler i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Med digitalt stöd lyckas du uppfylla ditt arbetsmiljöuppdrag.