Även innan beslutet om att införa Atlas har Kinda kommun, under Patrik Remans ledning, arbetat målmedvetet för att minska sjukfrånvaron. Genom att använda Adato, Miljödatas verktyg för rehabiliteringsstöd, har kommunen fått bättre översikt över långtidssjukfrånvaro och kunnat sätta in insatser där de verkligen behövs.
– När jag började fanns det många långa sjukfall. Genom att analysera siffror, följa upp tätare och arbeta mer strukturerat tillsammans med cheferna, har vi redan sett positiva resultat, säger Patrik.
Och siffrorna talar sitt tydliga språk. Under andra halvan av 2024 minskade långtidssjukfrånvaron med 3 %, och under de första tre månaderna 2025 har även den totala sjukfrånvaron sjunkit med över 1,3 %.
– Det visar att vi är på rätt väg. Nu vill vi fortsätta bygga vidare och ta nästa steg. Med Atlas kan vi arbeta ännu mer proaktivt, och fånga upp signaler innan det blir en sjukskrivning.
Enkelhet, tillgänglighet och stöd för det dagliga arbetsmiljöarbetet
Innan beslutet att införa Atlas såg Patrik ett behov av att skapa en gemensam struktur för sjuk- och friskanmälan, något som tidigare sett olika ut beroende på verksamhet och förvaltning.
– Vi behövde en lösning som är enkel för både medarbetare och chefer, fungerar dygnet runt och skapar rätt förutsättningar för uppföljning. Där såg vi att Atlas passade oss väldigt väl.
Valet föll också naturligt på Atlas eftersom kommunen redan använder andra system från Miljödata, Adato och Novi, vilket skapar en enhetlig upplevelse och smidiga processer.
– Cheferna känner igen sig i gränssnittet och det går snabbt att komma igång. Att allt hänger ihop är ett stort plus. Det ger oss en röd tråd i hela vårt arbetsmiljöarbete.
Bättre överblick, snabbare insatser och en starkare arbetsmiljö
Förväntningarna på Atlas är tydliga: Att skapa en enhetlig process för sjukanmälan och friskanmälan, minska administrationen för cheferna och förbättra möjligheterna till uppföljning.
– Vi har flera verksamheter där det är kritiskt att snabbt kunna planera bemanning, till exempel inom äldreomsorgen. Med Atlas får vi ett stöd som gör att vi kan ta beslut på rätt grunder.
Patrik lyfter också vikten av att kunna ta fram statistik i realtid, både för att följa trender och för att agera mer datadrivet i HR-arbetet.
– Vi kommer att arbeta tillsammans med cheferna för att ta fram relevanta nyckeltal, så att uppföljningen inte bara blir ett HR-verktyg, utan ett konkret stöd i vardagen.
Patrik Reman vill stärka chefernas roll i det förebyggande arbetet
Patrik brinner för ett arbetsmiljöarbete som inte stannar vid rutiner och checklistor, utan ger konkreta resultat. I sitt tidigare arbete har han sett hur strukturerad uppföljning kan göra stor skillnad.
– I Kinda har vi redan börjat arbeta mer aktivt med prehab, och vi har sett positiva signaler. Det viktiga nu är att kunna bygga vidare på det arbetet med rätt verktyg och där är Atlas ett viktigt steg.
För honom är det också en självklarhet att involvera cheferna, både i implementeringen och i den fortsatta utvecklingen av arbetsmiljöarbetet.
– Systemet i sig gör inte jobbet. Men det ger oss förutsättningarna att göra rätt saker i tid. Det handlar om att ge cheferna verktyg som är användbara, och som de faktiskt vill använda.
Tydlig plan för att utbilda och förankra
Implementeringen av Atlas är planerad till våren 2025. Kommunen kommer då att utbilda samtliga chefer, samtidigt som man rullar ut systemet till alla verksamheter.
– Vi har en tydlig plan för att kommunicera varför vi gör detta. Det handlar inte om att lägga på ett nytt krav, utan om att förenkla, förtydliga och kunna stötta medarbetarna snabbare.
För att spara tid och säkra kvaliteten har kommunen valt att använda Miljödatas utbildningstjänst Onboarding.
– Det är en smart lösning. Vi får experthjälp, sparar resurser och cheferna får en bra introduktion direkt från början. Det är en investering som lönar sig på flera plan.
”Vi vill att våra medarbetare ska känna att vi ser dem – tidigt”
Patrik hoppas att medarbetarna om ett år kommer att uppleva förändringen som något positivt, något som ger trygghet och skapar förutsättningar för ett hållbart arbetsliv.
– Det ska vara tydligt hur man gör när man är sjuk, enkelt att rapportera, och man ska känna att chefen har koll och kan stötta. Det här handlar om omtanke, inte kontroll.
Med Atlas på väg in som ett nytt stöd i kommunens verktygslåda är siktet inställt på långsiktighet, helhet och förbättring på riktigt.
– Vi vill inte att människor ska behöva hamna i långa sjukskrivningar. Vi vill fånga upp signalerna tidigt. Det är då vi gör verklig skillnad.
Med administration och tekniska lösningar kan ditt företag att leva upp till EU:s dataskyddsförordning GDPR och undvika olovlig hantering av personuppgifter.
Bristande rutiner gör det svårt att följa lagar och regler i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Med digitalt stöd lyckas du uppfylla ditt arbetsmiljöuppdrag.
När du som chef upptäcker ohälsa på jobbet, vänta inte med omtankesamtalet. Ett digitalt verktyg där alla sjukanmälningar registreras kan varsla när det är dags.